środa, 18 lipca 2012

Cud, i ciasto z porzeczką.

Każda minuta życia nosi w sobie własną rangę cudu i oblicze młodości wiekuistej.
Albert Camus

   To bardzo ważne, żebyś każdą minutę swego życia traktował jak cud. Wtedy dopiero zaczniesz doceniać to co masz.
  Dla mnie cudem jest gotowanie! :) Tak! To niesamowite co może się stać z produktem, który po obróbce cieplnej, doprawieniu odpowiednią przyprawą i pięknemu podaniu po prostu zachwyca! Coś cudownego..

Dziś po długiej nieobecności przepis na..

Ciasto z czerwoną porzeczką :

250 gram masła lub margaryny

2 żółtka

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

około 400 gram czerwonej porzeczki

1. 200 gram zimnego masła posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę i 3/4 szklanki cukru. Dodaj szczyptę soli, szybko połącz składniki i zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę , owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Przebierz owoce czerwonej porzeczki , opłucz i osusz. Pamiętaj żeby były obrane z szypułek :)

3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 porcji odłóż. Resztą wylep dno formy. Na cieście rozłóż osuszone porzeczki.

4. Pozostałe ciasto zagnieć z resztą masła i cukru. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch placka. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.


P.S.: Zamiast porzeczki można użyć innych owoców np. truskawek, albo agrestu : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz