poniedziałek, 4 czerwca 2012

Rybka z ratatouille.

Zupełnie inaczej jest , jeżeli masz kogoś , kto Cię kocha. To Ci daje setkę powodów , aby żyć.
Jonathan Carroll

  Dlatego samotność jest najgorszą rzeczą na świecie. Nie chodzi mi tu o to , że musisz z kimś być. Wystarczy , że masz kogoś kto Cię kocha - mama , siostra , brat , przyjaciel , pies , królik , sąsiad.. : )
   To daje mnóstwo siły.
  Dziś kolejny przepis. Ponieważ jemy mało ryb - dzisiaj rybka !

Roladki z dorsza nadziewane ratatują :)

2 świeże (!!!) filety z dorsza ze skórą

pół cebuli czerwonej

pół papryki czerwonej

pół cukinii

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 pomidor

tymianek - najlepiej świeży - ok. 10 gałązek

sól , pieprz

suszone krążki jabłek - 12 sztuk

cytryna

1. Marchewkę , cebulę , paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę.

2. Na odrobinę rozgrzanej oliwy najpierw wrzuć marchewkę , ponieważ jest najtwardsza. Kiedy zmięknie wrzuć paprykę i cebulę, po chwili posiekany czosnek, cukinię, listki tymianku, i dopraw solą i pieprzem. Po ok. 10 min. dodaj pokrojonego pomidora.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

4. Filety z dorsza przekrój na pół i dopraw solą i pieprzem. Suszone jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym a na nich zwiń filety w roladki - co ważne - skórą na zewnątrz! Do środka włóż gotowy farsz, wszystko posyp solą i pieprzem i skrop cytryną. Piecz ok. 15 minut.


Rybę jedz chociaż raz w tygodniu bo jest OKRUTNIE zdrowa!
Smacznego :)

1 komentarz: