Masz lat prawie 40 , wyglądasz na niecałe 30 , myślisz , że masz niespełna 20 , a zachowujesz się jakbyś miał 10.
Andrzej Sapkowski
Święta prawda! Nie będę sobie tutaj psuć nerwów, ale trafiłam na to przed chwilą zupełnie przypadkiem, a pasuje do sytuacji idealnie! Nie masz tak czasem , że o czymś myślisz, coś się dzieje i akurat potykasz się o film / piosenkę / cytat / artykuł , który idealnie trafia w sedno sprawy? Maasz.. ja wiem , że masz.. :)
Ale dzisiaj nie o tym, lecz o pierwszym dniu szkoły! Tak kochani dziś jest pierwszy dzień szkoły i właśnie dziś wielu młodych obywateli naszego pięknego kraju rozpoczyna kolejny rok swojej edukacji..(studenci wy macie jeszcze chwileczkę, ale spokojnie wy też już niedługo:) ) ponieważ nie jest to łatwa ani do końca przyjemna chwila naszego życia, pomyślmy aby osłodzić naszym młodym dorosłym ten dzień i przygotujmy dla nich coś specjalnego, a mianowicie..
Piernik babci Heli ! :)
kostka margaryny
2 szklanki cukru
1 szklanka cukru pudru
10 łyżeczek kakao (prawdziwego!)
2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżeczki cynamonu
6 jajek
1 średni słoik powideł (najlepiej również babcinej roboty:) )
1. W garnku rozpuść margarynę, mleko i 2 szklanki cukru. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę razem z cukrem pudrem. Żółtka rozmieszaj w osobnej misce.
3. Do przestudzonej margaryny z mlekiem i cukrem (nie musi być zimna, ważne aby nie była zbyt gorąca) dodaj mąkę, przyprawy i ubitą pianę. Delikatnie wymieszaj i dodaj rozmącone żółtka oraz cały słoik powideł.
4. Delikatnie wszystko wymieszaj i wlej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 1 h w 175 stopniach.
2 szklanki cukru
1 szklanka cukru pudru
10 łyżeczek kakao (prawdziwego!)
2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżeczki cynamonu
6 jajek
1 średni słoik powideł (najlepiej również babcinej roboty:) )
1. W garnku rozpuść margarynę, mleko i 2 szklanki cukru. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę razem z cukrem pudrem. Żółtka rozmieszaj w osobnej misce.
3. Do przestudzonej margaryny z mlekiem i cukrem (nie musi być zimna, ważne aby nie była zbyt gorąca) dodaj mąkę, przyprawy i ubitą pianę. Delikatnie wymieszaj i dodaj rozmącone żółtka oraz cały słoik powideł.
4. Delikatnie wszystko wymieszaj i wlej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 1 h w 175 stopniach.
Ciasto jest niesamowicie proste, zawsze wychodzi i jest fantastycznie cudowne! Polecam jeść gorący prosto z piekarnika. Najlepszy na jesienne chandry, które już za chwilkę będą nas straszyć swoimi wielkimi, włochatymi łapskami..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz