Mark Twain
Dlatego rób to co podpowiada ci przede wszystkim serce-życie masz jedno i korzystaj z niego tak jak sam tego chcesz, a nie tak jak chce tego reszta świata.
Aż wstyd! Nie było mnie tu tak długo, że aż mi smutno..Ale jeszcze troszkę i będę tutaj zaglądać dużo częściej.
Dzisiaj przepis , z którego korzystam już ponad pół roku, a nadal go tutaj nie ma!
Chleb żytnio-razowy z ziarnami
zakwas
1kg mąki pszennej
1 szklanka mąki żytnio-razowej
1 szklanka otrębów pszennych lub owsianych (lub słabej jakości płatków owsianych błyskawicznych-są
wtedy tak samo mocno zmielone jak otręby a dwa razy tańsze:))
3/4 szklanki słonecznika
3/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 szklanki mocno gazowanej wody
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
2. W osobnej małej miseczce rozrób zaczyn na chleb w ok. pół szkl. wody.
3. Do suchych składników wlej rozrobiony zaczyn i 4 szkl. wody gazowanej. Ciasto odstaw na 10-12h do wyrośnięcia w ciemnym i suchym miejscu np.w piekarniku (wyłączonym!:)).
4. Wysmaruj dwie blaszki "rynny" margaryną. Z wyrośniętego ciasta odłóż porcję zaczynu na kolejny chleb i wstaw do lodówki. Resztę ciasta podziel na pół, włóż do blaszek i piecz 1h w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Co do zakwasu/zaczynu - można wyhodować go samemu chociaż jest to troszkę pracochłonne i czasochłonne. Przepisy są różne,dużo jest tego na internecie,a komu się jednak nie chce, chętnie pomogę i odłożę porcję zaczynu : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz