poniedziałek, 7 stycznia 2013

Będziesz żałował..upiecz chleb!

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le po­myślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. 
Mark Twain

   Dlatego rób to co podpowiada ci przede wszystkim serce-życie masz jedno i korzystaj z niego tak jak sam tego chcesz, a nie tak jak chce tego reszta świata.

Aż wstyd! Nie było mnie tu tak długo, że aż mi smutno..Ale jeszcze troszkę i będę tutaj zaglądać dużo częściej. 
  Dzisiaj przepis , z którego korzystam już ponad pół roku, a nadal go tutaj nie ma! 

Chleb żytnio-razowy z ziarnami

zakwas

1kg mąki pszennej

1 szklanka mąki żytnio-razowej

1 szklanka otrębów pszennych lub owsianych (lub słabej jakości płatków owsianych błyskawicznych-są 
wtedy tak samo mocno zmielone jak otręby a dwa razy tańsze:))

3/4 szklanki słonecznika

3/4 szklanki pestek dyni

1/2 szklanki siemienia lnianego

4 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

4 szklanki mocno gazowanej wody

1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

2. W osobnej małej miseczce rozrób zaczyn na chleb w ok. pół szkl. wody.

3. Do suchych składników wlej rozrobiony zaczyn i 4 szkl. wody gazowanej. Ciasto odstaw na 10-12h do wyrośnięcia w ciemnym i suchym miejscu np.w piekarniku (wyłączonym!:)).

4. Wysmaruj dwie blaszki "rynny" margaryną. Z wyrośniętego ciasta odłóż porcję zaczynu na kolejny chleb i wstaw do lodówki. Resztę ciasta podziel na pół, włóż do blaszek i piecz 1h w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Co do zakwasu/zaczynu - można wyhodować go samemu chociaż jest to troszkę pracochłonne i czasochłonne. Przepisy są różne,dużo jest tego na internecie,a komu się jednak nie chce, chętnie pomogę i odłożę porcję zaczynu : )



Z czasem będziesz mógł pokombinować ze składnikami do swojego chleba, np. ten ze zdjęcia miał odwrócone proporcje co do mąki-jest bardziej żytnio-razowy niż z przepisu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz