Mężczyzna jest panem domu, lecz w domu winna panować kobieta.
Marie von Ebner-Eschenbach
A jak nie w domu to na pewno w kuchni;D
Dziś tłusty czwartek i z tej okazji zrobiłyśmy tonę chrustów i tuziny pączków nadziewanych powidłami :)
Chrusty:
500 gram mąki pszennej
5 żółtek
1 szkl. śmietany 18%
łyżka spirytusu
szczypta soli
1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i ugnieć ciasto.
2. Rozwałkuj na cieniutki placek i powycinaj nożem paski ścięte pod skosem (równoległoboki;D). Wzdłuż, na środku przetnij. Wywiń jedną końcówkę przez dziurkę i proszę! gotowy chrust!
3. Smaż we frytownicy lub w głębokim oleju. Gotowe posyp cukrem pudrem i pilnuj żeby nie zniknęły zanim skończysz smażyć;)
Pączki nadziewane powidłami:
800 gram mąki pszennej
28 gram drożdży
100 gram drobnego cukru
1,5 szkl. mleka
4 jajka
2 żółtka
100 gram roztopionego masła
szczypta soli
50 ml spirytusu
1. Zrób rozczyn. Mąkę i resztę składników (oprócz masła ) wsyp do dużej miski. Gdy rozczyn wyrośnie wlej go do miski i wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło. Chwilę wyrabiaj ciasto i odstaw do podwojenia objętości - ok.1,5h.
2. Po tym czasie. rozwałkuj ciasto na ok. 1 cm grubości i wytnij koła szklanką. Ułóż na oprószonym mąką blacie i odstaw do ponownego wyrośnięcia - ok.20 min.
3. Smaż we frytownicy lub w głębokim tłuszczu. Odsącz na papierze i nadziewaj ulubionymi konfiturami.
Tłustego obżarstwa! ;*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz