piątek, 10 sierpnia 2012

Miłość z kranu i francuskie crêpes.

Miłość nie leci z kranu jak woda , nie możesz jej odkręcać i zakręcać , kiedy tylko zechcesz.
Stephen King

     Jak już Cię dorwie to po ptakach! : ) A wystarczy , że będziesz o nią dbać , i wtedy ona będzie codziennie dawać Ci tyle szczęścia ile tylko zechcesz!
  A dziś :

Francuskie crêpes:

szklanka zimnej wody

szklanka zimnego mleka

4 jajka

1/2 łyżeczki soli

1,5 szklanki mąki

4 łyżki roztopionego masła

olej do smażenia

1. Najpierw przygotuj ciasto - do blendera wlej mleko i wodę. Dodaj jajka, sól , przesianą mąkę i roztopione masło. Przykryj i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta - ok.1 min.

2. Ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

3. Kiedy ciasto odstoi swoje , smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni cieniutkie naleśniki. Pamiętaj , że musisz szybko rozprowadzić ciasto na patelni bo crêpes bardzo szybko się smażą. Gotowe podawaj na gorąco z ulubioną domową konfiturą lub musem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz