Paulo Coelho
Im dłużej z Tobą jestem tym bardziej tęsknię kiedy Cię nie widzę. To fantastyczne , że Ciebie mam..
Na osłodę tym , którzy nie mają jeszcze TEJ jedynej osoby , dziś przepis na przesłodkie , czekoladowe brownie bez mąki :
Brownie:
225 gram gorzkiej czekolady (min. 65% miazgi kakaowej)
225 gram masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego )
200 gram drobnego cukru
3 jajka - roztrzepane
150 gram mielonych migdałów
100 gram posiekanych orzechów włoskich
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W rondlu o grubym dnie ( lub w kąpieli wodnej ) rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu.
2.Zdejmij rondel z ognia , dodaj ekstrakt waniliowy i cukier , zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.
3. Mieszając , dodaj jajka , mielone migdały i posiekane orzechy. Przełóż masę do kwadratowej foremki o boku ok. 24 cm - najlepiej jednorazowej.
4. Piecz brownie 25 - 30 minut - po tym czasie ciasto wciąż będzie lepkie w środku jak i na wierzchu. Nie przejmuj się tym. Kiedy przestygnie , ostrożnie pokrój je na mięciutkie kwadraciki.
P.S. Na zdjęciu jest również gorący sos czekoladowy , który fantastycznie smakuje z domowej roboty lodami waniliowymi , więc i na to przepis poniżej :
Lody waniliowe :
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany słodkiej najlepiej 30%
6 żółtek ( z białek możesz zrobić bezy , na które przepis podawałam już wcześniej :) )
pół szklanki cukru
skruszona laska wanilii lub paczka cukru waniliowego
1. Zmieszaj mleko ze śmietanką i dodaj wanilię. Zagotuj.
2. Żółtka utrzyj z cukrem , następnie do utartej masy dodawaj powoli i stopniowo ostudzone mleko ze śmietaną i wanilią.
3. Wszystko podgrzej lecz nie gotuj ! Ostudzone zamroź. Aby potem ułatwić wyciągnięcie lodów z miski wystarczy , że na sekundę zamoczysz miskę z lodami w gorącej wodzie.
(Pamiętaj , że lody będą miały dużo lepszą konsystencję jeśli do zmrożenia użyjesz maszynki do robienia lodów.)
Gorący sos czekoladowy
75 gram gorzkiej czekolady
125 ml gęstej tłustej śmietany
1 łyżka miodu
opcjonalnie - 2 łyżeczki rozpuszczalnego espresso rozpuszczonego w 2 łyżkach wody
1. Połam czekoladę na kawałki i włóż do garnka o grubym dnie.
2. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu , mieszając , aż się połączą.
3. Kiedy sos jest gotowy , wymieszaj go , zdejmij z ognia i polewaj kawałki brownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz