piątek, 20 kwietnia 2012

Słodkie brownie bez mąki.

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.
Paulo Coelho

  Im dłużej z Tobą jestem tym bardziej tęsknię kiedy Cię nie widzę. To fantastyczne , że Ciebie mam..

Na osłodę tym , którzy nie mają jeszcze TEJ jedynej osoby , dziś przepis na przesłodkie , czekoladowe brownie bez mąki :

Brownie:

225 gram gorzkiej czekolady (min. 65% miazgi kakaowej)

225 gram masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego )

200 gram drobnego cukru

3 jajka - roztrzepane

150 gram mielonych migdałów

100 gram posiekanych orzechów włoskich

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W rondlu o grubym dnie ( lub w kąpieli wodnej ) rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu.

2.Zdejmij rondel z ognia , dodaj ekstrakt waniliowy i cukier , zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.

3. Mieszając , dodaj jajka , mielone migdały i posiekane orzechy. Przełóż masę do kwadratowej foremki o boku ok. 24 cm - najlepiej jednorazowej.

4. Piecz brownie 25 - 30 minut - po tym czasie ciasto wciąż będzie lepkie w środku jak i na wierzchu. Nie przejmuj się tym. Kiedy przestygnie , ostrożnie pokrój je na mięciutkie kwadraciki.


P.S. Na zdjęciu jest również gorący sos czekoladowy , który fantastycznie smakuje z domowej roboty lodami waniliowymi , więc i na to przepis poniżej :

Lody waniliowe :

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany słodkiej najlepiej 30%

6 żółtek ( z białek możesz zrobić bezy , na które przepis podawałam już wcześniej :) )

pół szklanki cukru

skruszona laska wanilii lub paczka cukru waniliowego

1. Zmieszaj mleko ze śmietanką i dodaj wanilię. Zagotuj.

2. Żółtka utrzyj z cukrem , następnie do utartej masy dodawaj powoli i stopniowo ostudzone mleko ze śmietaną i wanilią.

3. Wszystko podgrzej lecz nie gotuj ! Ostudzone zamroź. Aby potem ułatwić wyciągnięcie lodów z miski wystarczy , że na sekundę zamoczysz miskę z lodami w gorącej wodzie.
(Pamiętaj , że lody będą miały dużo lepszą konsystencję jeśli do zmrożenia użyjesz maszynki do robienia lodów.)

Gorący sos czekoladowy

75 gram gorzkiej czekolady

125 ml gęstej tłustej śmietany

1 łyżka miodu

opcjonalnie - 2 łyżeczki rozpuszczalnego espresso rozpuszczonego w 2 łyżkach wody

1. Połam czekoladę na kawałki i włóż do garnka o grubym dnie.

2. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu , mieszając , aż się połączą.

3. Kiedy sos jest gotowy , wymieszaj go , zdejmij z ognia i polewaj kawałki brownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz