poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ultradoskonała, i tort bezowy.

  Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko.
Katarzyna Nosowska

Mimo , że jesteśmy słabsze to jednak o wiele silniejsze niż Wy.
  Tak mi się wydaje , że macie zbyt prosty punkt myślenia niż my. I choć sprawia nam to często wiele problemów to jednak dzięki temu , jesteśmy w stanie znieść o wiele więcej.. jest tylko jeden problem-nie możemy dopuścić do tego aby upaść , bo wtedy podnieść się jest nam dużo trudniej niż Wam.

Dziś jednak wolałabym bardziej słodko , kulinarnie  ...

Tort bezowy - Dacquoise :

6 białek

300 gram drobnego cukru

2 łyżki cukru trzcinowego - najlepiej Demerara

1 łyżeczka octu winnego

7-8 suszonych , drobno pokrojonych daktyli

szczypta soli

Krem:

ok. 350 gram serka mascarpone

ok. 200 ml śmietany kremówki 30 % (ja użyłam 36%)

ok.150 - 200 gram kajmaku

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

10 suszonych pokrojonych daktyli

1. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 150 stopni.

2. Zimne białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj ocet , a następnie dodawaj stopniowo po łyżce cukier dokładnie ubijając aby się roztarł. Białka muszą być sztywne i błyszczące. Delikatnie dodaj pokrojone daktyle.

3. Podziel białka na dwie części i wyłóż na każdą blaszkę po jednym bezowym placku o ok. 23 cm średnicy.

4. Piecz przy włączonym termoobiegu przez 5 min w 150 stopniach a następnie przez ok. 80 min susz w 90 -100 stopniach. W zależności od piekarnika bezy suszą się inaczej - ja wolę każdą piec z osobna , ponieważ termoobieg nie spełnia swojej roli jak należy : ) Musisz pamiętać tylko, że jeśli suszysz każdą osobno to musisz każdą przygotowywać na świeżo -beza nie może czekać.

5. Ubij serek mascarpone z kajmakiem na gładką i lśniącą masę. Kremówkę ubij w drugim naczyniu. Połącz obie masy i delikatnie dodaj orzechy i daktyle.

6. Jeden upieczony , bezowy placuszek wysmaruj kremem i przełóż drugim. Posyp kakaem , udekoruj orzechami i daktylami.


P.S. Mój torcik jest dużo większy i bardziej płaski ponieważ miałam większe zapotrzebowanie : ) - wszystkiego najnajnaj Olek ;* !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz