wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasteczka z mąki razowej


Dziś tym razem nie szyciowo..: )

   Z okazji Nowego Roku (a więc już prawie tydzień temu!) upiekłam ciasteczka z użyciem stempelków wg przepisu Doroty z mojewypieki.com, które są fantastycznie genialne ;D


   Użyłam do nich mąki pszennej razowej typ 2000, ale BIO, a nie takiej zwykłej. Postanowiłam po prostu sprawdzić czym różni się mąka tego typu której używam na co dzień od takiej za 7zł/kg.. No i niestety, ale różni się - i to bardzo. Tak naprawdę całą "robotę" w tych ciastkach robi właśnie ta mąka, dlatego polecam Wam skorzystać w miarę możliwości właśnie z mąki BIO, zamiast po prostu pszennej pełnoziarnistej. Różnicę zobaczycie już podczas przygotowań.

   Ale do rzeczy:

Składniki:

- 250 gram mąki pszennej razowej typ 2000 - najlepiej BIO

- 125 gram masła w temp. pokojowej

- 120 gram miałkiego brązowego cukru/cukru pudru

- 1 duże jajko

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżeczka kardamonu/cynamonu


1. W misie utrzeć masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować.

2. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem/kardamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli będzie zbyt suche można dodać dodatkową łyżkę mleka).

3. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min.

4. Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki (najlepiej na posypanej mąką stolnicy żeby nie ogrzewać zbytnio ciasta).

5. Kulki układać na blasze w niewielkich odstępach i przyciskać stempelkami (każdorazowo oprószonymi mąką).

6. Piec w temp, 200 stopni przez ok. 15 min - do zbrązowienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.



Po więcej fantastycznych przepisów zapraszam Was oczywiście na stronę wspaniałej Doroty - mojewypieki.com  :)



A ja tymczasem próbuję okiełznać szydełko.. https://www.youtube.com/watch?v=hgMlQG89F34 :)

Ściskam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz