Dziś tym razem nie szyciowo..: )
Z okazji Nowego Roku (a więc już prawie tydzień temu!) upiekłam ciasteczka z użyciem stempelków wg przepisu Doroty z mojewypieki.com, które są fantastycznie genialne ;D
Ale do rzeczy:
Składniki:
- 250 gram mąki pszennej razowej typ 2000 - najlepiej BIO
- 125 gram masła w temp. pokojowej
- 120 gram miałkiego brązowego cukru/cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kardamonu/cynamonu
1. W misie utrzeć masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować.
2. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem/kardamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli będzie zbyt suche można dodać dodatkową łyżkę mleka).
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min.
4. Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki (najlepiej na posypanej mąką stolnicy żeby nie ogrzewać zbytnio ciasta).
5. Kulki układać na blasze w niewielkich odstępach i przyciskać stempelkami (każdorazowo oprószonymi mąką).
6. Piec w temp, 200 stopni przez ok. 15 min - do zbrązowienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Po więcej fantastycznych przepisów zapraszam Was oczywiście na stronę wspaniałej Doroty - mojewypieki.com :)
A ja tymczasem próbuję okiełznać szydełko.. https://www.youtube.com/watch?v=hgMlQG89F34 :)
Ściskam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz